BIO

sherzerbrigade_stepanjc

Sherzer Brigade je energičen kolektiv izkušenih bobnarjev in bobnark, ki si s pomočjo glasbe prizadeva za spremembe znotraj posameznika! Brazilska glasba in ritem, ki izhaja iz te glasbe je neusahljiv vir inspiracije, saj le-ta pripravi človeka do plesa, boljšega počutja in pozitivne naravnanosti.

Brazilska bobnarska tradicija je popularna na karnevalih in koncertnih lokacijah po vsem svetu. Trije bas bobni – surdos – poskrbijo za močno in mogočno bas linijo, ki bo dosegla ter prepričala tudi ljudi v zadnjih vrstah. Za visoke a nič manj udarne zvoke skrbijo – caixa, tamborim, timba, agogo in shekere. Za razgiban ritem in solistične vložke skrbi vodilni boben – repinique. Skupaj ustvarijo široko in z energijo nabito paleto zvoka, ki nobenega ne pusti ravnodušnega. Plesalo bo tako staro kot mlado!

 

Člani skupine:

Žiga Šercer – repinique, timba

Miha Friedrich – repinique, tamborim

Nina Orlič – surdos, tamborim, agogo

Maca Svete – surdos

Marko Sikirica – surdos

Primož Podobnik – caixa

Fabijan Purg – surdos

Luka Kuhar – caixa

Žiga Šercer se z različnimi tolkali ukvarja od svojega 20. leta. Pod taktirko svetovno znanih tolkalistov je leta 2011 diplomiral na Codarts akademiji na Nizozemskem. V njegov širok repertoar sodi kubanska, brazilska, turška in flamenko glasba. Svoje znanje rad deli in zagnano vodi bobnarski kolektiv Sherzer Brigade. Med drugim sodeluje ali je sodeloval s skupinami: Šukar, Symbolic Orchestra, Terrafolk, Orkester slovenske vojske feat. Vlatko Stefanovski, Nipke & The Nipples, Bobnars United, Murat & Jose, Gal in Galeristi, Marius Preda’s Unknown Allstars, Syntiromarus, EtnoSaraj, Marco Antonio da Costa in Bossa Banda ter še vrsto drugih, s katerimi je odigral več kot 500 koncertov po vsej Evropi.

Nina Orlić je svojo bobnarsko pot je začela s spoznavanjem afriških ritmov. Kot učenka priznanega tolkalista Seydou Daoa iz Burkine Faso se ponaša z zajetnim afriškim glasbenim repertoarjem. Svet tradicionalne afriške glasbe raziskuje z obiski številnih učiteljev svetovnega kova kot so Mamady Keita, Famoudou Konaté, Adama Drame, Harouna Dembele ter številnih drugih učiteljev. Za malo bolj urbano noto bobnarskega glasbenega izročila je 6 let skrbela kot članica industrial bobnarskega kolektiva The Stroj. Sedaj raziskuje svet analogne elektronike v ženskem kolektivu Kikimore, kjer na DIY analognih mašinicah skrbi za ritmično podlago noise kreacij.

Miha Friedrich se je že kot mulc navdušil nad bobnanjem, saj je udrihal po vsem, kar je proizvajalo zvok. Z veseljem sodeluje z različnimi glasbeniki in raziskuje različne glasbene žanre. Tako za bobni drži ritem različnim orkestrom: PPO Vevče, orkester Simfonika in Orkester Mandolina Ljubljana. Sodeluje z raznimi bolj in manj znanim pop, rock, hip hop, blues, etno in punk zasedbam kot so Challe Salle, General Musashi, Slo Blues, Tvoj glas, Primož Križaj, Spunk on toast, Anja Kokošin, Bajate … Prav posebno mesto v njegovem srcu nosi zasedba Sherzer Brigade, saj ga na zvok brazilskih bobnov vežejo lepi spomini iz časa, ki ga je preživel v deželi sambe.

Fabijan Purg je svojo bobnarsko pot začel v raznih metal in stoner skupinah. Zadnjih šest let nastopa z industrial zasedbo The Stroj. Vse bolj ga zanimajo improvizacija, terenski posnetki in zvočna umetnost. Kot najmlajši v skupini je zadolžen za socialna omrežja.

Marko Sikirica je začel z igranjem kitare in tokom časa prešel na tolkala, ki se jih je začel učiti na delavnicah z Ninom Mureškičem in drugimi priznanimi tolkalisti. Igral je v skupinah Africa White, Bobnars United, Karavana iluzij, Dirty Sanchez in Sherzer Brigade. Projektno je sodeloval tudi z glasbenimi skupinami kot so Slon in Sadež in Frozenchild. Kot samostojni izvajalec pod vzdevkom Marco de Congo nastopa z DJ-ji, kjer elektronsko glasbo popestri s konga bobni. Izvaja tudi bobnarske timbilding delavnice, na katerih uči osnove afriškega bobnanja. Za seboj ima že več kot 300 nastopov in 100 uspešno izvedenih teambuildingov.

Primož Podobnik je maturiral na jazz oddelku srednje glasbene šole v Ljubljani leta 2009. Študij je nadaljeval na Nizozemskem na Prins Claus Conservatoire s polletno izmenjavo v Bangkoku na Tajskem na Rangsit University. Leta 2013 je študij jazz bobnov tudi zaključil z diplomo. Od takrat poučuje na glasbeni šoli Idrija in je poleg Sherzer Brigade član različnih drugih skupin: pop skupina Proper, folk-jazz skupina Proteus, reggae-ska-jazz skupina Good Vibrations,  Tadej Šepec jazz kvintet … Z big bandom GveriLLazz s katerimi so leta 2018 zmagali na internacionalnem tekmovanju v Top Class kategoriji na Nizozemskem.